“Opgelet, oortjes! 3, 2, 1….BOEM.”

Duuk

Zeldzame kinderkanker

De Wish Journey van Duuk

“Opgelet, oortjes! 3, 2, 1….BOEM.” De droom van de 5-jarige Duuk is uitgekomen. Met zijn kleine vingers op de grote rode knop laat hij eigenhandig een explosief ontploffen. Met open mond staart hij naar het effect daarvan meters verderop. De kleine man heeft een zeldzame vorm van kinderkanker. Daarom bezorgden de stichting Make-A-Wish en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hem, zijn broer en ouders een dag vol explosieve verrassingen.

“Duuk, goed luisteren! We denken dat er een explosief onder de grond ligt. Die moeten jij en je broer opsporen. Als jullie ‘m hebben gevonden, moet deze tot ontploffing worden gebracht.” Vol ongeloof staart Duuk hoofd Operaties majoor Werner aan. “Oké, ik ben er klaar voor”, zegt hij. “Komen jullie nog?” 


Munitiekist opblazen

Een boomstam en munitiekistje gaan ook meters de lucht in. Dat kistje maakt op Duuk de meeste indruk. Een mooier souvenir voor thuis bestaat er niet. Op afstand kijken vader Joep en moeder Yvette toe. Ze genieten zichtbaar van het geluk van hun kroost.


Speciale robot

Eenmaal op locatie sporen de jongetjes met een metaaldetector het nagemaakte explosief op.


“Oké, ik ben er klaar voor. Komen jullie nog?” 

Vervolgens halen ze die met de robot uit de grond. En uiteraard besturen de broertjes die zelf. Met z’n tong uit z’n mond zegt Duuk: “Het is net een computerspelletje.” 


Omdat het om een gevaarlijk explosief gaat, moet dat zo snel mogelijk worden vernietigd. De mannen van de EOD bereiden één en ander voor, waarna Duuk op de ontsteker mag drukken. “Zelfs de ruimers zijn daar jaloers op, want dat is het mooiste werk om te doen”, vertelt sergeant-majoor Chris. 


Dromen

Toen Duuk bij Make-A-Wish mocht aangeven wat zijn grote droom was, hoefde hij er niet lang over na te denken. Vader Joep: “Vanwege het neuroblastoom, een kwaadaardige tumor, wordt Duuk behandeld in het Prinses Maxima Centrum Utrecht. Daar komen ook weleens militairen langs. Duuk was van hen zo onder de indruk dat hij iets wilde doen met ontploffingen, militairen én stoere voertuigen.” En waar kan dat nu beter dan bij de EOD, die jaarlijks 2500 explosieven opspoort en onschadelijk maakt.


Goede timing

De bijzondere dag komt precies op het goede moment, want een dag later begint de laatste fase van Duuk z’n behandeling. Moeder Yvette: “We hebben al heel veel achter de rug, zoals chemo en operaties. Nu start de immunotherapie. Tot 2016 moest je daarvoor speciaal naar Amerika, maar nu kan het ook in Utrecht. Het gaat naar omstandigheden goed, hopelijk zet dat door.”