Dít willen we: een sieraad met betekenis.

Rijkje Vermeulen in 9 vragen

Liefhebbers van een bijzonder sieraad om je nek, pols of vinger, opgelet: Rijkje Vermeulen ontwierp speciaal voor het dertigjarig jubileum van Make-A-Wish een aantal sieraden in limited edition. De opbrengst van deze sieraden gaat voor een deel naar Make-A-Wish Nederland.

Rijkje Vermeulen in negen vragen.

1. Omschrijf jezelf eens in vijf woorden?

Kleurrijk, flamboyant, vrolijk, authentiek en tribal.


2. Jij hebt iets met sieraden, waar komt dit vandaan?

Van mijn opa en oma. Zij runden een juwelierszaak en daar kon ik als klein meisje uren doorbrengen. Ik vroeg ook altijd of ik wat mocht uitzoeken. Een klein ringetje, een armbandje… . In die tijd had ik ook een fascinatie voor modeplaatjes. Al heel jong begon ik met tijdschriften kopen. Die wereld van schoonheid en kleuren vond ik mooi. Ik ben dus de opleiding tot goudsmid in Schoonhoven gaan doen. Daar heb ik veel geleerd, maar de opleiding was best technisch. Ik had daarna de behoefte nog even los te gaan en deed een vervolgopleiding: mode aan de Rietveld Academie. Hier voelde ik me erg thuis. In het vierde jaar mocht ik stagelopen bij Esprit. Daar, op de designafdeling, kwam mijn oude passie weer helemaal terug.


Ik rolde de modewereld in en ontwierp nog een tijd als freelancer sieraden en accessoires voor grote internationale modemerken. Tot onze wereldreis, drie jaar geleden, met het hele gezin. Ik haalde zoveel inspiratie uit het zien van al die verschillende culturen, zeker in Peru. Op een gegeven moment zei mijn man: ‘Als je niet nú met je eigen label begint, doe je het nooit.’ Hij had gelijk. Dus ik heb de stap genomen om mijn eigen merk op te zetten, RIJKJE JEWELRY.


De rode draad in mijn werk is dat ik persoonlijke ornamenten verwerk in nieuwe creaties, zoals de ringen van mijn opa en oma. Dit maakt elk item uit mijn collectie heel persoonlijk. Niet voor niets is mijn beeldmerk een striptekening van mijn hoofd. Er zit een persoonlijk verhaal achter mijn sieraden.

3. Als ik zeg: sieraden, authenticiteit, symbolen… wat zeg jij dan? Tribes. Daar begint het allemaal. Althans, voor mij, omdat ik met symbolen werk. Veel tribes halen al eeuwenlang kracht uit symbolen. En in mijn sieraden verenig ik symbolen uit diverse religies en culturen.


4. Waar sta jij over tien jaar? 

Geen idee. Ik vind mezelf steeds opnieuw uit en wil mezelf niet vastpinnen. Ik wil graag sieraden maken die symbolen en religies met elkaar verbinden. Zoals de ring ‘Symbol’. Deze ring bestaat uit een combinatie van symbolen: het Handje van Fatima, een Kruis en een Hart. De inspiratie voor dit ontwerp kwam van een groep Israëlische en Palestijnse kunstenaars. Samen besloten zij het Handje van Fatima als symbool voor de vrede te dragen. In deze onrustige tijden vond ik dit zo’n mooi gebaar dat ik hier iets mee wilde doen.


5. Edelmetaal of stenen?  Edelmetaal. Goud en zilver zijn heerlijk om mee te werken. Het materiaal leeft, bijna organisch. En als je het dan gaat polijsten… ik heb bijna een soort fetisj voor goud en zilver


6. Wat vind jij van het werk van Make-A-Wish?
Ik kende Make-A-Wish al, want mijn man steunt ze met zijn bedrijf. Het is super leuk dat wij nu ook samenwerken. Make-A-Wish doet mooie dingen, maar op bescheiden wijze. Ze zoeken de publiciteit niet op vanuit kwantiteit, maar vanuit kwaliteit. Ze gaan niet voor de sensatie. Het past ook goed, want ik ben heel erg bezig met kracht en hoop halen uit symbolen en Make-A-Wish biedt kinderen kracht en hoop door ze een

Wish Journey te geven. En de ‘ster’, hun beeldmerk, heeft natuurlijk een prachtige symbolische betekenis.


'De lijn voor Make-A-Wish is heel verfijnd. Een mooi cadeau, om te geven én te krijgen.'

7. Hoe kwam de samenwerking met Make-A-Wish tot stand? Ik kwam Hanneke Verburg tegen op een feestje van een wederzijdse vriendin. Hanneke sprak daar over de samenwerking met een andere ontwerper en ik werd nieuwsgierig. We raakten in gesprek en zo ontstond het idee voor een jubileumlijn.


8. Wat heb je voor 30 jaar Make-A-Wish ontworpen?  Zoals ik al zei werk ik met symbolen. De sterren van Make-A-Wish inspireerden mij. De lijn RIJKJE JEWELRY voor Make-A-Wish bestaat uit vier sieraden voor volwassenen (ketting, armband, oorbellen en ring) en een prinsessenring in kindermaat. De drie sterren, het symbool voor dertig jaar Make-A-Wish, zijn veertien karaat verguld op zilver. De rest is eerste gehalte sterling zilver.


9. Dus kopen? Ja natuurlijk. De lijn voor Make-A-Wish is heel verfijnd. Een mooi cadeau, om te geven én te krijgen. Het ontwerp is minimalistisch en heel goed draagbaar. En dan draag je ook nog eens een prachtig symbool met je mee.