Ismael (6):
'De trip naar de Kerstman was het mooiste.'

Het All You Need Is Love-moment zullen we nooit vergeten. Vorig jaar december ging onze 7000ste wens in vervulling, de wens van de 5-jarige Ismael. Ismael heeft leukemie en wilde dolgraag de Kerstman ontmoeten. En als klap op de vuurpijl werd hij met zijn vader herenigd. Zus Elizabeth (19) vertelt in Vrouw magazine hoe het nu met hem gaat.

Het All You Need Is Love-moment dat velen is bijgebleven, is het verhaal van Ismael Oliveira (6). Het leukemiepatiëntje wilde dolgraag de Kerstman ontmoeten. En als klap op de vuurpijl werd hij met zijn vader herenigd. Zus Elizabeth (19) vertelt hoe het nu met hem gaat.


BEHANDELTRAJECT

'De dokters zijn hier niet zo gespecialiseerd en er is geen afdeling oncologie, dus mijn moeder kreeg te horen: "Teresa, je moet je kind meenemen naar Nederland en zorgen dat hij daar wordt behandeld. Als je hier blijft, is de kans groot dat hij zal overlijden."


Mijn moeder is toen met Ismael naar Nederland gegaan om een behandeltraject in te gaan. Niet veel later ben ik hen achterna gereisd. Mijn vader kon helaas niet mee, omdat hij op Aruba zijn werk heeft; met een kind dat zo ziek was, kon hij niet het risico lopen dat hij zijn baan zou verliezen. 

'In 2015 werd mijn broertje Ismael, die toen 3 was, heel erg ziek', vertelt Elizabeth. 'We dachten eerst dat hij een verkoudheid had, maar hij bleef kwakkelen. Hij bleek leukemie te hebben. Op Aruba, waar wij wonen, hadden ze niet de juiste medische zorg voor hem.


TWEE JAAR

Mama, Ismael en ik kregen een kamer in het Ronald McDonald Huis, vlakbij het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam waar hij werd behandeld. We dachten dat we maar een half jaartje zouden hoeven blijven, maar de vorm van leukemie die mijn broertje had, was zo ernstig dat we hier twee jaar zijn geweest. Lichamelijk en emotioneel was het heel zwaar.


Als je zo jong bent, wil je spelen en allemaal leuke dingen doen. Dan wil je geen leven waarin je zo ziek bent en keer op keer nare behandelingen moet ondergaan. Hij miste papa ook steeds meer.

KERSTMAN

'Op Aruba waren mijn vader en hij continu samen, twee handen op één buik, en hij vroeg heel vaak aan mama: "Waarom kan papa niet komen? Ik wil papa zien!" Ik vond het zo rot voor hem, voelde me vaak heel machteloos als Ismael weer eens huilde. Inmiddels hadden we papa al bijna twee jaar niet gezien! Ismael had nog een grote droom: de Kerstman ontmoeten. Hij was helemaal gek van Kerstmis: hij vond dat magisch en was gek op al die lichtjes. Bij Make-A-Wish, waar ze  wensen van zieke kinderen in vervulling laten gaan, hadden ze zijn verhaal gehoord en regelden ze, samen met All You Need Is Love, dat zijn droom kon uitkomen.


ALL YOU NEED

Ik weet het nog goed... . Mama en Ismael waren in de speelkamer boven, toen iemand op onze deur klopte. Ik schrok me rot, want ineens waren er allemaal camera’s op me gericht. Robert ten Brink stond voor me en zei: "Ik ben van All You Need Is Love en ik hoorde dat Ismael graag naar Finland wil om de Kerstman te ontmoeten." Ik haalde snel mijn moeder en broertje erbij. We waren helemaal in shock, vooral toen Robert zei: "Zorg dat jullie morgen om zes uur klaarstaan, want dan kom ik jullie ophalen en stappen we in het vliegtuig."


PAPA

We geloofden het niet, dit was zo mooi... het kon gewoon niet waar zijn. Maar ik zag mijn broertje opleven. Hij was zo blij! We kwamen in Finland aan en zouden een stukje door de sneeuw wandelen, zogenaamd om naar de Kerstman te gaan.In de verte zagen we een man staan, waarop Robert zei: "Oké, ik heb nu een nog veel grotere verrassing voor jullie." Toen bleek papa daar te staan, helemaal overgevlogen uit Aruba. We waren zo overweldigd...


HUILEN

Hoe was dit mogelijk! Ismael begon te huilen en hij bleef maar "Papa, papa" zeggen en in zijn armen springen. Toen begon mijn moeder natuurlijk ook te huilen, het was echt zo’n bijzonder moment.

Een mooier cadeau hadden ze ons niet kunnen geven. Papa had al die tijd zijn mond moeten houden. Mijn moeder vroeg zich al af waarom hij zo geheimzinnig deed en soms niet bereikbaar was, maar hij was dus al bezig met deze verrassing. 

'We geloofden het niet, dit was zo mooi... het kon gewoon niet waar zijn. Maar ik zag mijn broertje opleven. Hij was zo blij!' 

RENDIER

Natuurlijk gingen we daarna ook echt naar de Kerstman. Hij kon alleen maar glimlachen, zo blij was Ismael. We zijn vier dagen in Finland gebleven, in een mooi hotel. Ismael kon in de sneeuw spelen, hij mocht rendieren aaien en we hebben op een arrenslee gezeten. Mijn broertje had echt de tijd van zijn leven, en wij ook. Eindelijk een lichtpuntje na twee heel moeilijke jaren. Ze hadden ook nog geregeld dat we samen konden terugkeren naar Aruba. Ismael was genezen verklaard, dus we konden ons oude leventje weer oppakken.


VOETBALLEN

Inmiddels gaat het heel goed met Ismael. Hij is nu 6, zit op school en heeft daar helemaal zijn draai gevonden. Hij is echt een blij jongetje en doet het ook goed in de klas. We zijn supertrots op hem. Hij is zo’n slim joch; haalt allemaal zevens, achten en negens. En hij kan ook nog goed voetballen, hij is gek met de bal. Nog steeds moet Ismael elke maand op controle; dan wordt zijn bloed geprikt en doen ze testjes. Tot nu toe gaat het hartstikke goed.


DANKBAAR

We zijn zo dankbaar voor wat iedereen in Nederland voor ons heeft gedaan. Zonder al die hulp hadden we het nooit gered. Die twee jaar zijn heel verdrietig geweest, maar ze hebben er wel voor gezorgd dat Ismael beter kon worden, en dat is het allerbelangrijkste. 


En de trip naar de Kerstman? Dat is het mooiste wat we hebben meegemaakt. Ismael praat er nog continu over, hij vraagt heel vaak aan mama: "Ik wil weer naar Finland toe, kunnen we alsjeblieft terug naar die plek gaan?" Misschien gaan we ooit nog eens...'


Zien hoe de wens van Ismael in vervulling ging?
B
ekijk hier nog eens het filmpje.Bron: Vrouw Magazine